Сигурно няма българско семейство, което да не си затваря люти чушлета за зимата . Днес ви предлагаме една изпитана рецепта за парени люти чушлета .
Парени люти чушлета
Продукти:
2 кг почистени и нарязани чорбаджийски чушки/рибки
200 мл оцет 6%
8 супени лъжици захар
3 супени лъжици сол
10-12 скилидки чесън
3-4 дафинови листа
15-20 зърна черен пипер
връзка магданоз или кервиз
4 супени лъжици олио
4 аспирина (или според броя на бурканите)
600 мл вода
Приготвяне:
От посочените продукти излизат 4 средно големи буркана.
Пригответе си в купа измитите, почистени от дръжките и нарязани на хапки чушлета.
От водата оцета, захарта, черния пипер и дафиновия лист сварете гореща марината. Щом марината заври, пуснете в нея нарязаните чушки и дръпнете съда от котлона.
Чушките периодично се разбъркват докато напълно изстинат. Във всеки буркан сложете на дъното по 1 стрит на прах аспирин.
Към охладените чушки добавете нарязания на ситно магданоз или кервиз, както и обеления и ситно нарязан чесън.
Насипете чушките в бурканите и ги залейте с останалата марината, за да ги покрие.
Затворете бурканите с капачки на винт и ги разклатете добре, за да се разтвори аспиринът.
Приберете ги на хладно.