За тестото:
100 мл прясно мляко
100 мл вода
100 гр. масло
100 гр. брашно
щипка сол
4 яйца
За крема:
480 мл прясно мляко
30 гр. брашно
30 гр. нишесте
4 жълтъка
2 ванилии (или екстракт от ванилия)
80 гр. захар
75 гр. + 75 гр. масло
За декориране:
100 гр. шоколад за готвене (разтопен)
2 супени лъжици масло
Има много рецепти за еклери, но тази е специална - идва от колекцията на известния телевизионен сладкар Рудолф ван Веен. Той твърди, че това е най-добрата и най-вкусната рецепта за еклери, точно както ги правят парижките сладкари.
На котлона се поставят млякото, маслото, водата и солта. Сместа се оставя да заври. След като кипне, наведнъж се добавя брашното и се разбърква енергично, докато се получи топка тесто и сместа започне да се отделя от стените на съда. Оставя се да се охлади и накрая се добавят 4 яйца едно по едно (изчаква се да се поеме всяко, преди да се сложи другото). В намазнена тава с помощта на шприц се оформят продълговати или кръгли еклери и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-тина минути.
Крем:
Млякото се поставя на огъня. Отделно с телена бъркалка се разбиват 4-те жълтъка, брашното, нишестето, солта, захарта и ваниловата захар, и се добавя 100 мл от хладкото мляко (но не горещо). Получената кашеста смес се добавя в тенджерата на огъня и се сварява гъст крем, като се бърка непрекъснато. Готовият крем се сваля настрана и към него се добавят 75 гр. масло. Оставя се хубаво да се охлади и накрая се добавят още 75 гр. разбито меко масло. С крема се пълнят еклерите, а отгоре се украсяват с разтопения с маслото шоколад.