Пандишпан:
12 белтъка
щипка сол
2 супени лъжици ябълков оцет
2 праха ванилия
250 гр. захар
12 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
200 гр. запечени, нарязани лешници
Крем:
1 л. прясно мляко
12 супени лъжици захар
2 ванилии
3 пудинга карамел
3 супени лъжици (пълни) нишесте
12 жълтъка
200 гр. черен шоколад за готвене
1 пакетче масло/маргарин
120 гр. пудра захар
200 гр. черен течен шоколад
100 гр. натрошени лешникови бонбони
За декорация:
50 гр. настърган черен шоколад
Пандишпанът се приготвя по стандартния начин:
Белтъците се разбиват на гъста пяна със солта, след което се добавя оцетът - малко по малко, постепенно се добавя и захарта (през цялото време се бие с миксер на висока скорост). В получения твърд сняг се добавя предварително приготвената смес от брашно, бакпулвер и лешници, разбивайки бавно на най-слабата скорост на миксера. Сместа се излива в тава, намазана с масло и наръсена с брашно. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна (предварително пусната 5 минути на 200 градуса), докато се зачерви. Оставя се да изстине, след което се накъсва на парчета.
За крема: сваряват се около 750 мл. мляко със захарта и ванилиите. В останалата част от млякото се разтварят пудингите и нишестето, а жълтъците се разбиват на крем и се добавят към разтворения пудинг. Получената смес се излива постепенно във врящото мляко и при непрекъснато разбъркване се сварява крем до необходимата гъстота на умерен огън. Сваля се от огъня, добавя се шоколадът и се разбърква, докато се разтопи. Готовият крем се оставя да изстине.
През това време маслото се разбива с пудрата захар, добавя се течният шоколад и сместа се обърква до хомогенизиране.
В тази смес се добавя охладеният крем, лъжица по лъжица, като постоянно се разбива.
Накрая се добавят грубо натрошените лешникови бонбони. Разбърква се добре с лъжица.
В готовия крем се добавя накъсаният пандишпан, хубаво се смесва, след което сместа се прехвърля във форма, обвита в прозрачно фолио. Поставя се в хладилник, за да се охлади добре и да стегне. След това се обръща върху чиния за сервиране и се наръсва с настърган шоколад.