400 гр макарони или друг вид къса паста
600 гр чери домати
2 с.л. измити и отцедени каперси
1/2 ч.л. едра морска сол
1/4 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. зехтин
1/2 чаша хлебни трохи
70 гр настъргано сирене Пекорино
2-3 с.л. зехтин за напръскване
малко ситно нарязан магданоз
загрейте фурната на 200 градуса.
Облепете тавата с хартия за печене. Чери доматите нарежете на половинки, добавете едната лъжица зехтин, каперсите, солта, пипера и объркайте всичко добре. Разпределете върху хартията на един пласт, поръсете с хлебните трохи и напръскайте с 2 - 3 с.л. зехтин. Печете 35 - 40 мин. Оставете малко да се охлади - около 5 мин.
Докато се пекат доматите, сварете макароните в по-голямо количество солена вода.
В керамичен съд (в който ще сервирате) сложете отцедените макарони (оставете малко от водата, в която са врели). Отгоре изсипете доматите, заедно със соса, добавете настърганото сирене (може и кашкавал). Внимателно разбъркайте, доовкусете и ако е сухо, добавете още малко от водата от пастата. Поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете топли.