1 тиква (около 1.2 кг)
1 глава кромид лук
зехтин
500 гр замразен спанак
1 индийско орехче
4 скилидки чесън
• 700 мл доматно пюре
• 6 големи листа свежа лазаня
• 50 гр краве сирене
• 20 гр пармезан
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете тиквата за около час и половина, след което я извадете. Междувременно нарежете кромида и сложете в тавичка с малко масло, добавете сол и черен пипер на вкус и ги объркайте. След 10-тина минути прибавете спанака (предварително размразен, изстискан и нарязан), покрийте тавата с фолио или капак и оставете да се пече около 15 минути (или докато се изпари водата). Извадете от фурната.
Нарежете тиквата на половина, отделете семето и обелете кожата, след което я намачкайте с вилица. Добавете сол и пипер на вкус към пюрето.
Сложете 2-3 с.л. зехтин в кръгла тавичка, добавете задушения лук и пъхнете във фурната, докато лукът се запържи и стане златист. Сипете вътре доматеното пюре и отново сложете във фурната, докато се посгъсти.
Върху чист работен плот подредете листата прясна лазаня, намажете ги с тиквеното пюре, след това покрийте с част от спанака и наръсете с част от сиренето. Навийте кората по дължина на руло, след което нарежете на парчета, така че да се получат малки рулца. Подредете ги изправени в тавата с доматеното пюре и отгоре настържете пармезана. Печете 35 - 40 минути, докато лазанята стане златиста и хрупкава. Поднесете със свежа салата.