2 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязана
5 скилидки чесън, счукан
сол и черен пипер на вкус
1,5 кг. зрели червени домати, нарязани на кубчета
1/2 ч.л. сушена мащерка
1/2 чаша сухо червено вино
щипка индийско орехче
500 гр. сушена паста/макарони (форма по избор)
шепа пресни листенца босилек, нарязани на ивички
за поднасяне - настъргано сирене пармезан
Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно на умерен огън. Прибавете лука и задушавайте до омекване - около 6 минути. Сложете и чесъна и задушете още няколко минути. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете доматите и мащерката, като бъркате, докато се смесят добре продуктите. Увеличете силата на огъня до умерено-висока, така че сместа да заври. Прибавете виното и индийското орехче. Гответе соса на умерен огън, докато се редуцира на половина (около 15-20 минути), като бъркате периодично. Намалете котлона и оставете соса да къкри.
Междувременно напълнете тенджера с подсолена вода и оставете да заври. Сварете в нея пастата с 3 минути по-малко от указаното на опаковката време. Отцедете я и сложете в доматения сос. Разбъркайте добре и гответе със соса още 2 минути. Объркайте вътре половината босилек.
Поднесете пастата в плитки чинии, поръсена с още пресен босилек и настърган пармезан.