Объркайте виното с настърганата портокалова кора и оставете да почива така поне за час. Може да използвате бяло вино или всеки вид сладко, слабоалкохолно вино. Може да използвате и Гранд Маринер за по-ярък портокалов аромат.
Разбийте брашното с пудрата захар и щипка сол. Нарежете маслото на малки парченца и го натрошете в брашнената смес с пръсти. Може да използвате и кухненски робот, но не трябва да разбивате прекалено тестото.
Разбийте 1 яйце с 1 с.л. от портокаловата течност и объркайте с брашнената смес, като използвате за целта нож. Месете, докато тестото се събере на топка, след това го увийте в прозрачно фолио и оставете за поне 1 час в хладилника.
Загрейте фурната на 175 градуса.
За плънката: разбийте захарта, канелата и щипка сол в купа. Разбийте в сместа яйцата, ванилията и остатъка от портокаловия ликьор с портокаловата кора. С лъжица внимателно добавете рикотата и сварената пшеница, като разбивате бучките, но без да разбивате прекалено интензивно!
Разточете 2/3 от замразеното тесто върху набрашнена повърхност и прехвърлете в тавичка/форма за пай, предварително намазнена с олио или масло. Излейте отгоре плънката, след което покрийте с ивици от останалото разточено тесто, под формата на решетка. Сложете пая във фурната и оставете да се пече 30-40 минути. Поднесете го поръсен с пудра захар.
Пастериа (Италиански Великденски пай с жито)
2 Септември 2013
12597
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари