В сезона на агнешкото сме и бързаме да споделим с вас поредната изключителна рецепта с този полезен и ароматен вид месо. Пастирска мусака с агнешко - истинска симфония от вкус и аромат, с която ще разнообразите приятно семейното меню.
Пастирска мусака с агнешко
Продукти:
450 г агнешко или телешко смляно
700 г млади картофи
1 голяма глава лук
3 домати
1 супена лъжица брашно
250 гр.
250 мл телешки бульон, може и кубче
2 дафинови листа
1 супена лъжица мащерка
1 яйчен жълтък
50 мл прясно мляко
сол, черен пипер, вегета
100 г настърган кашкавал, може пушен или друг вид твърдо сирене
Приготвяне:
Запържете лука в олио, а в друга купа загрейте зехтина и в него запържете месото до златисто кафяво.
Добавете брашното, дафиновия лист, подправките и разбъркайте. Добавете нарязаните домати и бульона към лука. След това добавете съдържанието на другия тиган (месото) и оставете да къкри хубаво. Подправете и гответе за около 30 минути.
През това време сварете картофите и ги пасирайте, след което ги разбъркайте добре с жълтъка и млякото, подправете на вкус.
Сложете месото в по-дълбок съд, покрийте го с картофите и настъргания кашкавал, след което го запечете във фурната за 15 минути на 180 градуса.
Може да приготвите ястието ден по-рано и да го покриете с алуминиево фолио, да го оставите в хладилника, а на следващия ден като се върнете от работа просто го пъхнете във фурната за 15 минути и поднесете със салата.