Ако и вие сте изкушени от родопските вкусотии като катми, клин и подобни, то днес ви предлагаме една уникална рецепта за Пататник по манастирски - твърди се, че първоизточникът ѝ е самият Бачковски манастир!
Дали това е така, можем само да гадаем, но резултатът е ароматен и мекичът родопски пататник със сирене, който да си похапнете вкусно с отбрана компания! Ето и рецептата за Манастирски пататник :
Пататник по манастирски
Продукти:
10 средни по големина картофа (около 1кг)
200 г сирене
100 г кашкавал (сирене)
2 с. л.
1 глава лук
2 с. л. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 с. л. сух джоджен
1/2 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с настърганото на ситно сирене, настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло. Объркваме добре сместа и я сипваме в тава (предварително намазнена).
Печем в умерена фурна, докато пататникът се запече отгоре – тогава го подпаряме отстрани с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути. Пататникът се поднася топъл.
По традиция ястието се приготвя на котлон - запича се отдолу, след което се обръща с помощта на чиния (или капак) и се допича и от другата страна.
Да ви е сладко!