Патладжанът се отглежда навсякъде и се смята за един от най-здравословните зеленчуци . Лесен е за отглеждане, защото се адаптира към почти всички климатични условия.
Патладжана съдържа фитонутриенти, които дават разпознаваем лилав цвят. Той може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и инфаркт. Също така може да се предотврати увреждането на ДНК и да забави процеса на стареене.
Изследователите показаха, че има отлично антиканцерогенно действие . Едно изследване показа, че намалява притока на кръв и хранителни вещества в раковите клетки и по този начин значително затруднява тяхното разпространение.
Проучвания, проведени на лабораторни мишки показват, че може да защити клетките на мозъка от щетите, които предизвикват свободните радикали. Свободните радикали могат да увеличат риска от създаване на ракови клетки и препятствия в паметта.
Има нисък гликемичен индекс, което означава, че не прави някои бързи промени на нивото на захарта в кръвта. Перфектно е за ежедневна употреба при всички хора, особено при диабетици, тъй като може да намали количеството на холестерола в кръвта.
Оказва се, че патладжан съдържа много малко калории, което го прави отличен при здравословно хранене при тези, които искат да отслабнат.Също така е чудесен източник на фибри, така че ще ви държи сити дълго време. Освен това съдържа и голямо количество вода, което допринася до хидратация на цялото тяло .
Съдържа много малко въглехидрати и мазнини
Съдържа много малко въглехидрати и мазнини, но не забравяйте, че с добавянето на масло, сирене или яйца, той вече не е нискокалорична храна . Ако искате да намалите килограмите, трябва да се грижите, с които продукти го комбинирате.
Намалява хроничното възпаление на тялото
Въпреки че съдържа мощни антиоксиданти, домати помага и за намаляване на хроничното възпаление на тялото и облекчава симптомите на артрит .
Намалява холестерола и високото кръвно налягане
Проучвания, проведени в лаборатория са доказали, че сок от патладжан значително намалява холестерола и че с негова консумация се отпускат артериите и с това намалява високото кръвно налягане.
Желязото е важно за всяка телесна функция, но твърде много желязо може да повлияе върху високото ниво на холестерола и подуване на ставите. Патладжанът ще даде достатъчно количество желязо на тялото, без риск от увреждане на телесните функции.