2 патладжана - изберете по-тънки
3-4 пиперки
2-3 домата - средна големина
4 скилидки чесън
за кюфтетата:
300 гр едро смляна телешка кайма
1 малка глава лук
стрък магданоз
сол, черен пипер-млян
зехтин
червен пипер
Каймата овкусяваме с нарязания на ситно лук, магданоз, черен пипер и сол и оформяме кюфтенца със средна големина.
Патладжана нарязваме на шайби и ги осоляваме. След 30 минути измиваме патладжана и на шиш нареждаме продуктите, като редуваме шайба патладжан, кюфте, шайба патладжан.
Предварително загряваме скарата . Върху нея нареждаме шишовете, доматите нарязани на половинки с отрязаната част нагоре, необелените скилидки чесън и пиперките - заедно с дръжките. Можем да изпечем шишовете заедно със зеленчуците и във фурна.
Патладжан кебап е традиционно турско ястие. Обикновено се сервира с пиде /турска питка/ и се хапва по следния начин: Кюфтето се нарязва на малки парчета, чесънът, пиперките и доматите се обелват и също се нарязват на малки парченца - всички продукти се слагат в питката. Добавя се малко зехтин, червен и черен пипер, сол.