4 големи патладжана
настъргано сирене Пармезан
биволска (или друг вид) моцарела, нарязана на тънко
За соса:
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 ½ - 2 консерви нарязани домати (или пресни)
1/2 връзка пресен босилек
1 стрък прясна или сушена мащерка
1 дафинов лист
сол, черен пипер и захар на вкус
Нарежете патладжаните на резени с дебелина около 1-1,5 см. и ги сложете в студена подсолена вода за около час, за да се отдели горчивия сок. Водата, в която са преседели, трябва да покафенее леко. Извадете патладжаните и ги подсушете много добре с домакинска хартия.
Загрейте фурната на 250˚C, поръсете патладжаните с малко зехтин и черен пипер и ги изпечете от двете страни за около 15 минути, докато станат златисто-кафяви. Извадете от фурната и ги оставете да изстинат.
За соса: Нарежете ситно лука и моркова и ги задушете в малко зехтин за няколко минути. След това добавете нарязания чесън. След няколко минути прибавете дафиновия лист и доматите. Овкусете с 1 ч.л. захар, нарязаната мащерка и малко от босилека, когато сосът е почти готов. Гответе 1-1,5 часа, или докато цялата вода се изпари и сосът се сгъсти приятно. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Върху тавичка сложете слой от ивиците патладжан, покрийте с малко от доматения сос, поръсете с пармезан и след това с тънко нарязаната моцарела. Подредете втори слой патладжани, сос и сирена и повторете процедурата, докато се изчерпат всички продукти. Последният слой трябва да е от доматения сос, поръсен с пармезан или моцарела. Поставете във фурната на 180˚C за около 20 - 30 минути.
Украсете готовото ястие с пресен босилек и поднесете топло.