Турската кухня е известна по целия свят с вкусните си и много ароматни ястия. Днес редакторите ни Ви канят да си приготвите вкусно ястие - патладжан с мляно месо. Тази рецепта е идеална за семейна вечеря или за събиране на чаша вино с приятели.
Опитайте се да го приготвите поне веднъж - и това прекрасно ястие ще стане любимо на цялото ви семейство!
Патладжан по турски
СЪСТАВКИТЕ
3 патладжана
400 г мляно месо
1 лук
2 домати
1 супена лъжица доматен сок
1 българска чушка
2 скилидки чесън
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 щипка суха мента
1 щипка суха риган
3 клонки магданоз
2 клонки зелен лук
2 супени лъжици растително масло
ПОДГОТОВКА
Нарежете патладжана на кръгчета с дебелина 1-1,5 см.
Посолете ги и ги оставете да престоят около 20 минути, за да пуснат сок.
Нарежете лука. Половината добавете към каймата, както и сол и пипер.
Сега трябва да подготвите соса. За да направите това, сложете втората половина лук в растително масло за 3 минути и запържете
Нарежете доматите и чушките на кубчета.
В тигана с лука, добавете нарязаните домати и чушки. Задушете зеленчуците за още 7 минути, след това изсипете доматения сок, подправете със сол, пипер и оставете сместа да заври.
Добавете щипка суха мента, риган, ситно нарязан магданоз и оставете за още 3 минути.
Намажете с масло тавичката и изрежете вътрешността на патладжана и напълнете.
След това сложете соса. Сложете ястието във фурната на 180 градуса за около 45 минути.
Извадете ястието от фурната и поръсете с нарязан лук и чесън.
Ароматното и невероятно вкусно ястие от турската кухня е готово. То върви добре със спагети, ориз и дори картофи.
Радвайте любимите си хора с такава вечеря често!