3 големи патладжана
2 стръка целина
350 гр. зелени маслини
1 глава червен лук
1/4 чаша каперси
1/2 чаша бял винен оцет
1 чаша зехтин екстра върджин
700 мл. доматено пюре
скилидки чесън
1 с.л. захар
половин люта чушка
сол на вкус
Нарежете патладжаните на кубчета с еднаква големина. Поставете в дълбок тиган и покрийте равномерно със зехтин. Сложете на бавен огън и гответе около 15 минути, докато патладжаните поемат мазнината и станат меки и крехки. Продължете да готвите ястието, покрито с капак, като бъркате често - патладжаните трябва да са сготвени равномерно.
Нарежете целината и я сварете в подсолена вода, докато омекне напълно (около 7-10 минути).
Смачкайте и нарежете ситно чесъна. Нарежете ситно и лука, прибавете го заедно с чесъна в голям тиган и гответе с малко зехтин и сол на бавен огън, докато омекнат и станат прозрачни, без да покафеняват.
Ако каперсите са мариновани в оцет, измийте ги добре под течаща вода. Прибавете ги към лука и чесъна, заедно с нарязаните едро маслини.
Щом патладжаните са готови, махнете ги от огъня и ги отцедете върху домакинска хартия от излишната мазнина. Сложете ги заедно с останалите продукти в тенджераи разбъркайте добре. Добавете доматеното пюре, объркайте и варете около 5 минути. Загрейте оцета и захарта, така че да се разтвори, и ги добавете към патладжанената смес. Гответе още 10-тина минути. Опитайте на вкус и добавете сол, ако е необходимо.
Напълнете горещата смес плътно в буркани и ги затворете плътно. Съхранявайте на тъмно и прохладно място.