3 патладжана
2 глави лук
3-4 чушки
3-4 скилидки чесън
500 г пилешко месо (пасирано)
4-5 сварени картофа
200 мл прясно мляко
1 с.л. масло
2 с.л. галета
кашкавал
черен пипер
чубрица
мазнина за пържене
Нарежете на филийки надлъжно обелените патладжани, посолете ги и ги оставете за 1-2 часа да се отцедят. След това ги запържете в сгорещената мазнина и ги отцедете.
Отделно задушете в малко олио до омекване наситнения лук, чесъна и ги овкусете с подправките и сол на вкус. Прибавете месото и го запържете и него за няколко минути.
В подходяща тава редете последователно патладжани и месна смес, докато свършат. Покрийте ги с картофено пюре, приготвено от намачканите картофи, млякото, галетата и маслото.
Запечете мусаката в умерено силна фурна до зачервяване. Извадете я, наръсете я с настъргания кашкавал и я допечете до готовност.