3 големи люти чушлета, почистени от семето и накълцани
6 скилидки чесън, нарязани едро
парченце пресен джинджифил, обелен и накълцан
2 стръкчета лимонена трева, обелени и накълцани
2 с.л. смляна куркума
1 ч.л. чили на прах
2-3 патладжана (около 600 гр.), нарязани на филийки
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
6 главички дребен лук, нарязани ситно
1 с.л. рибен сос (nam pla)
400 мл. кокосово мляко от консерва
400 мл. зеленчуков бульон
малка връзка кориандър, накълцан едро
Смелете с кухненски робот или блендер лютите чушлета, чесъна, джинджифила и лимонената трева на едрозърнеста паста. Оставете настрана. Смесете куркумата и чилито и натъркайте с тях резените патладжан. Загрейте зехтина в тиган и запържете патладжаните на порции до покафеняване, като отделяте готовите патладжани. Прибавете пастата, захарта и лука в тигана и гответе няколко минути, докато лукът и чесънът омекнат. Върнете патладжаните в тигана. Прибавете рибения сос, кокосовото мляко и бульона, объркайте добре и оставете сместа да заври. Намалете огъня и гответе на бавен огън 15-тина минути, докато патладжанът омекне, но не стане на каша. Подправете и поръсете с кориандър. Поднесете ястието горещо, с варен ориз.