Патладжани в средиземноморски стил

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Вегетариански
Патладжани в средиземноморски стил
Патладжани в средиземноморски стил
admin
Добавена от: admin
12656
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 средно големи патладжана
зехтин
3-4 скилидки чесън
1 малка глава лук
1 консерва от 580 мл млени домати
1 консерва от 580 мл нарязани домати
2 - 3 супени лъжици ситно нарязан босилек или на вкус
на вкус: сол, прясно смлян черен пипер, средиземноморски микс от подправки
200 гр. бланширан спанак
300 гр. сирене рикота
75 гр. прясно настърган пармезан 
3 супени лъжици галета
пресен магданоз или босилек 
 


Измийте патладжаните и ги нарежете надлъжно на филийки с около половин сантиметър дебелина. Двете крайни парчета оставете настрана, ще са ви необходими за соса. Подправете със сол, черен пипер и напръскайте с малко зехтин. Запечете патладжаните във фурната, предварително загрята на 210 градуса, за 10 минути, обърнете и печете още 5 минути или докато омекнат. (Ако патладжаните са по-стари, посолете ги и оставете да се отцедят от горчивата течност, след което изплакнете със студена вода, подсушете и след това подправете със сол, черен пипер и наръсете със зехтина)
Докато патладжаните се пекат, пригответе плънката и доматения сос.
В по-голям и дълбок тиган налейте зехтин и когато се загрее, добавете нарязания на ситно лук и го запържете на умерен огън, докато стане прозрачен. Добавете нарязания на ситно чесън и патладжаните, които сте оставили настрана, предварително ситно нарязани. Запържете всичко до омекване - около 2 до 3 минути, добавете двата вида домати и гответе още около десет минути. Овкусете с нарязан босилек, сол, черен пипер и средиземноморски микс на вкус, разбъркайте всичко добре и оставете настрана.
Извадете патладжаните от фурната и оставете да се охладят.
Сварете спанака във вряща подсолена вода колкото да омекне, извадете го от водата и веднага го прехвърлете в друг съд, в който сте сложили студена вода с лед. Отцедете добре от излишната вода. Нарежете спанака на едро, сложете го в купа със сиренето рикота, 60 грама прясно настърган пармезан, черен пипер и сол на вкус, добавете 1 скилидка ситно нарязан чесън и една супена лъжица ситно нарязан магданоз и разбъркайте всичко заедно.
В началото на по-широката страна на всяка лента патладжан сложете две супени лъжици от сместа от сирене и спанак и навийте на руло. 
На дъното на сгорещена тавичка сложете няколко супени лъжици доматен сос, за да покрие дъното, отгоре подредете навитите рулца, сипете малко сос между рулцата. 
Смесете останалата част от настъргания пармезан и галетата и ги стрийте с ръка. Поръсете със сместа рулцата в тавичката. 
Печете ястието в предварително загрята фурна на 210 градуса за около 20 минути или до златисто-кафяво. Готовото ястие гарнирайте с пресен магданоз или босилек.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft