Патладжани за зимата с чесън: Доказана и лесана рецепта

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Патладжани за зимата с чесън: Доказана и лесана рецепта
Патладжани за зимата с чесън: Доказана и лесана рецепта
17475
Патладжани за зимата с чесън: Доказана и лесана рецепта
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Консервирането на храна за зимата е нещо, което домакините изоставиха през последните години. Все по-често класическото запечатване на буркани се заменя със замразяване на зеленчуци и плодове . Освен това в повечето супермаркети можете да закупите всякакви продукти, като същевременно спестявате време. Но има домашни препарати, които просто е невъзможно да се откажат. Например, винаги ще готвя патладжани с чесън за зимата , защото моето семейство и аз просто не можем да си представим нашата диета без тази подготовка.

Един приятел ми даде тази рецепта. Когато двамата със съпругата му имат гости вкъщи, повечето ястия на масата се приготвят от домакинята или ползват доставка на храна. Но един приятел приготвя сам патладжани с чесън, като започва с купуване на зеленчуци и завършва с навиване на буркани . И ги прави отлични. След като приятел сподели рецептата, правя тази закуска и за семейството си. Опитайте и вие!

Патладжан за зимата с чесън

Тази зимнина не изисква много време за подготовка или скъпи сложни продукти. Всички съставки могат да бъдат закупени на всеки пазар или супермаркет. Но вкусът на патладжаните за зимата с чесън е просто отличен. Те ще допълнят идеално както ежедневната трапеза, така и празничното меню.

Приготвяне на патладжан с черен пипер

Съставки:

  • 1,5 кг патладжани
  • 500 г черен пипер
  • 4 люти чушки
  • 100 г чесън
  • 3,5 с.л. сол
  • 230 г захар
  • 115 мл растително масло
  • 825 г доматен сок
  • 125 г оцет
  • 1 ч.л. черен пипер
  • дафинов лист
  • 1,5 литра вода

Приготвяне:

Първо, нека подготвим патладжаните. За тази подготовка е по-добре да вземете зеленчуци в малки размери, така че да могат удобно да се нарязват на порции. Измийте патладжаните и нарежете на филийки с дебелина 1–1,5 см.
Във вода се изсипват 2 с.л.  сол и разбъркайте. С този разтвор се заливат нарязаните патладжани и се оставят за половин час.

През това време пригответе останалите съставки. Измийте чушките, отстранете семената и дръжките и след това нарежете на парчета.

Измийте лютите чушки и отстранете дръжките. Останалите нарежете на колелца. Не е необходимо да премахвате семките на лютите чушки. Моля, имайте предвид, че ако обичате по-меки вкусове, не е необходимо да добавяте люта чушка към препарата.

Сега трябва да нарежете чушките и лютите чушки, както и чесъна. Използвам месомелачка за това, но блендер или кухненски робот също ще свърши работа.

Поставете осолените патладжани в голяма тенджера. Към тях добавете сместа от чушки и чесън, а също и един дафинов лист.

Добавете захар, смлян пипер, растително масло в тигана и след това изсипете всичко с доматен сок. Както домашно приготвен сок, така и сок от магазина ще свърши работа. Смесете всичко, покрийте с капак и оставете да заври.

След като патладжаните се сварят, добавете в тигана 1,5 с.л. сол и оцет. Всичко се разбърква отново и се оставя да къкри още 5 минути. Патладжаните трябва да станат меки, но да не губят структурата си.

Поставете патладжаните в стерилизирани буркани и навийте капачките. Обърнете получените консерви с главата надолу, покрийте с топло одеяло и изчакайте, докато изстинат напълно. Само след няколко дни можете да опитате патладжаните, но е по-добре да изчакате до зимата. Добър апетит.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft