Когато цветът на настроението ми е син, готвя нещо с патладжан . И днес е такъв ден. Не исках да се занимавам твърде много, затова изборът ми падна върху една от любимите салати на майка ми. Готвенето й отнема максимум 30 минути и дори по -малко активно време. Но салатата с патладжан и сирене фета се яде с удоволствие от цялото семейство.
Някои сортове сини домати са горчиви. Тогава е по -добре да ги обелите. Зеленчуковата салата със сирене ще стане още по -нежна. Доматите са отговорни за сочността, а копърът и босилекът са отговорни за свежестта и аромата. Ако у дома имате кедрови ядки, те перфектно ще допълнят ароматния състав. Сега нека да се заемем с готвенето.
Съставки
Патладжан 1 компютър.
Домат 2 бр.
Сирена Фета 50 гр
Орехи 20 g
Чесън 1 скилидка
Зехтин 2 супени лъжици
Оцет 1 супена лъжица
подправки по ваш вкус 0,5 пакет
Сол на вкус
Подготовка
Измийте патладжана и го нарежете на малки кубчета. Подправете със сол, разбъркайте и оставете настрана за 15-20 минути.
Загрейте тиган с 1-2 . л. растително масло, изцедете патладжана от течността и запържете за 5 минути. Прехвърлете в чиния и оставете да се охлади напълно
Нарежете доматите на филийки и разпределете върху патладжаните. Поръсете с нарязани билки (копър и босилек) и добавете фета на кубчета
За дресинг комбинирайте зехтин и ябълков оцет 6%, изстискайте чесъна и разбъркайте. Изсипете соса върху салатата и поръсете с предварително запържените ядки.
Салатата може да се сервира веднага, но ще бъде още по -вкусна, ако се остави за една нощ в хладилника. Направих това откритие, когато след празника ми остана купа с предястието от патладжани . След като опитах на следващия ден, бях още по -доволна. Сега винаги готвя с марж. И ви съветвам и вие така да правите!