Ако искате бързо да направите разкошна висока торта, то тази рецепта е за вас. Блатовете на тиган са много лесни за приготвяне и не изискват използването на фурна - изпичат се перфектно само за няколко минути.
Тортените блатове са меки и нежни благодарение на тестото със заквасена сметана.
Нежни блатове на тиган
Продукти за 8-10 блата:
- 200 гр. заквасена сметана с масленост 15-20%
- 1 ч.л. (с връх) сода за хляб
- 180-200 гр. захар
- 400-450 гр. брашно
- 1 пак.ванилена захар
Приготвяне:
Започваме с тестото: сложете заквасената сметана в дълбока купа, добавете лъжица сода и веднага разбъркайте енергично. Оставете за 3-4 минути, оставяйки содата да реагира с ферментиралия млечен продукт, което предизвиква бурно бълбукане.
Веднага добавете захарта и разбъркайте. След това пресейте брашното и ванилената захар през сито, като направите това на 2-3 стъпки. Първо омесете тестото с лъжица, след това преминете към месене с ръце. Тестото се получава доста плътно, но остава еластично.
Поставете тестото върху маса, леко поръсена с брашно, омесете го с ръце и го разделете на 8-10 равни части. Всяка част разточете на тънък блат. За да направите формата по-чиста, можете да използвате чиния или капак от тенджера като форма, за да отрежете краищата. Изрезките могат да се съберат заедно, да се разточат отново или просто да се изпържат - стават много вкусни.
Печем блатовете в тиган с незалепващо покритие. Загрейте го и нагласете котлона на минимум. Сложете блата в тиган, първо изпечете едната страна под капак, след това го обърнете и допечете другата страна без капак за половин минута.
Готовите блатове са все още пухкави, но не прекалено дебели, създавайки идеалната основа за тортата. Получават се особено нежни на вкус и попиват хубаво крема.
Изберете крем по ваш вкус, намажете всеки блат и оформете торта. Това е просто, бързо и винаги вкусно. Опитайте тази рецепта.
Да ви е сладко!