Ако често готвите пиле, то в магазина навярно купувате или цяла птица, или бутчета, или филе. Всеки знае, че по крилцата няма особено много месо - затова и са по-евтини от другите части на пилето.
Мариновани пилешки крилца с мед и горчица
Продукти:
1 кг пилешки крилца
малко зехтин или олио
сухи подправки на вкус - червен пипер (най-вкусно е с пушен), чесън на прах, черен пипер, сол
8 с.л.соев сос
4 с.л.горчица
2-3 с.л.мед (или кафява захар)
40 мл червено вино
30-40 гр.кетчуп
пресни подправки - за поръсване
Приготвяне:
Смесете сухите подправки (може да не добавяте сол, защото има достатъчно в соевия сос и кетчупа). Със сместа натрийте хубаво крилцата, като добавите и няколко капки зехтин, за да полепнат хубаво подправките. Оставете крилцата да се мариноват така на студено за половин час.
Отделно в дълбока и широка купа смесете течните съставки - кетчупа, соевия сос, виното и разбъркайте хубаво.
Прехвърлете маринованите крилца в тавичка и ги залейте с течната марината, като хубаво ги оваляте от всички страни.
Изпечете ги в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до зачервяване.
Приятен апетит!