Пекарски кифли на слоеве: направо потъваш в пухкавото тесто, а ароматът е разкошен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Пекарски кифли на слоеве: направо потъваш в пухкавото тесто, а ароматът е разкошен!
4122
Снимков материал: pixabay.com
Пекарски кифли на слоеве: направо потъваш в пухкавото тесто, а ароматът е разкошен!

Тази рецептата за кифлички  е задължителна, ако обичате домашно приготвените печива. Тестото е толкова меко и уханно, че всеки посяга към следващото парче. „Ако все още не сте опитали тази рецепта, препоръчвам ви да го направите“, казва авторката й, Вера. Ето какво ви трябва за вкусните Кифли-мифли :

Кифли-мифли

Продукти: 

250 мл прясно мляко

40 г захар

1 яйце

1 пак.суха мая (10 г)

480 г брашно

1 чаена лъжичка сол

50 г размекнато масло

За намазване на тестото:

1 жълтък

1 ч.л.прясно мляко

Приготвяне: 

В дълбока купа слагаме топло прясно мляко, добавяме захарта, едно яйце, което е престояло на стайна температура и разбъркваме с телена бъркалка малко, за да се разбие яйцето и да се разтопи захарта.

След това добавете сухата мая и разбъркайте отново. Покрийте купата с кухненска кърпа и оставете настрана за 5-10 минути, докато маята се активира и шупне. След това започнете постепенно да добавяте брашното, смесено със солта.

Първо разбъркайте всички съставки с вилица, докато се смесят, след което омесете тестото на ръка. Добавете омекналото масло и месете заедно, докато се смеси с тестото.

Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто - не добавяйте повече брашно, за да се получат меки като памук кифлички. Оставете тестото в купата и го покрийте с торбичка или кухненска кърпа. Нужни са му около 90 минути почивка, за да втаса хубаво и да удвои обема си.

Застелете форма за торта или подходящ съд с приблизителни размери 26х26 см с хартия за печене и оставете настрана. Втасалото тесто се разстила върху набрашнена работна повърхност и се оформя на топка, след което се разделя на две.

Вземете първата половина от тестото и го нарежете на три приблизително равни части. След това разрежете всяка част на две, така че да получите шест части. Оформете ги на топки. Повторете същата процедура с втората част, така че накрая да получите 12 топки.

Покрийте топките и ги оставете на топло за половин час. След това вземете първата топка и я разточете на елипсовидна тънка кора, с плоски страни и дебелина 2 мм. Навийте я на кифличка и поставете в подготвената форма.

Повторете процедурата и с останалите кифлички, след което ги покрийте и оставете да починат още половин час, за да втасат малко. Намажете втасалите кифли със смес от разбит жълтък и мляко.

Загрейте фурната на 180 градуса, след което изпечете кифлите за около 20 минути или до приятен загар. Изпечените кифлички прехвърлете върху решетка за хляб, покрийте ги с кухненска кърпа и оставете да се охладят малко за 10 минути. 

кифли-мифли

пекарски кифли

Да ви е сладко!

кифли-мифли рецепта

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft