1/2 пакет пенне ригате (250-300 г)
1 щипка сол
2 клонки майоран (1 ч. л. сух)
10-15 листа пресен босилек (1 ч. л. сух)
зелената част на 1 стрък пресен чесън
4 домата (750 г)
5-6 с. л. зехтин
1 стрък пресен чесън
2 стръка пресен лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 тиквички
400-500 г кайма
100-150 г кашкавал
1 щипка захар
Лукът и чесънът се нарязват наситно, чушките – наедро, тиквичките – на полумесеци.
Лукът и чесънът се запържват в предварително загретия зехтин за 1 минута. Добавя се каймата и се пържи на силен огън до златисто, като се бърка непрекъснато, за да стане на трохи.
Налива се малко гореща вода. Добавят се чушките и се пържи 5 минути под капак. Слагат се тиквичките и къкри под капак още 5 минути.
Пастата се сварява и се изцежда от водата.
Доматите се почистват и се смилат в кухненски робот, като се подправят с листа босилек, майоран, чесън, сол и захар. Сместа се излива в пастата, ври 1 минута и се смесва с каймата.
При сервиране всяка порция се поръсва с кашкавал.