Пенсионерски козунак - без скъпите яйца и масло, и пак става сладък и на конци!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пенсионерски козунак - без скъпите яйца и масло, и пак става сладък и на конци!
Пенсионерски козунак - без скъпите яйца и масло, и пак става сладък и на конци!
8837
Пенсионерски козунак - без скъпите яйца и масло, и пак става сладък и на конци!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

И тази година много хора може би няма да могат да си позволят да купят агнешко и козунак в магазина за Великден заради високите цени. Пенсионерите традиционно са тези, които карат по-скромно празниците, но това не означава, че трябва да се лишават от вкусното и ароматно великденско печиво - козунака.

Има вариант да приготвите козунака без скъпите яйца и масло, и пак ще е пухкав, на конци и сладък. Нарекохме рецептата Пенсионерски козунак , но от нея могат да се възползват всички, които искат да поднесат на семействата си нещо вкусно, традиционно, но икономично! Ето необходимите продукти:

Пенсионерски козунак без яйца и масло

Продукти:

1 кг брашно

1 ч.ч. (200 г) захар

150 г свинска мас (по възможност домашна, може да сложите наполовина мас и олио)

30 г прясна мая за хляб

1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) прясно мляко

кората от 1 лимон

1 бр. яйце за намазване

по желание: стафиди, сушени плодове, ядки за пълнеж

Приготвяне:

Маята се разтваря с 1 с.л. захар, 1/2 чаша прясно мляко и малко брашно. Слага се на топло на шупне. Захарта се разтваря в останалото мляко и с останалите продукти (като лимоновата кора е настъграна) и шупналата мая се замесва тесто, което се слага на топло да втаса.

След като удвои обема си, тестото се премесва леко (по желание към него се добавят нарязаните на ситно сушени плодове и ядки).

Готовото тесто се разделя на 2 части, а всяка част на 3 парчета. Парчетата се разтеглят между дланите на ленти и се изплитат на плитки. Слагат се в намаслени тавички и се оставят на топло да втасат.

След като тестото се надигне, се намазва с разбитото яйце и се поръсва с кристална захар. Пече се в предварително затоплена силна фурна.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft