1/2 чаша ориз, измит добре (докато водата стане чиста)
щипка сол
4 чаши вода + още 1/2 чаша и 1 с.л. гореща вода
1/2 до 1 чаша бяла захар
1/2 ч.л. шафран, счукан с щипка захар
1/4 - 1/2 чаша розова вода
5 см. пръчица канела
2 шушулки зелен кардамон, леко счукани (или 1/4-1/2 ч.л. смлян кардамон)
1-2 с.л. масло, нарязано на кубчета
За украса:
канела, смлян шам-фъстък, бадеми, озахарен портокал и розови листенца
Смесете кардамона и розовата вода; оставете настрана. Смесете счукания шафран с 1 с.л. гореща вода и оставете настрана.
В дълбок съд сложете ориза, солта и 4 чаши вода. Оставете да заври, след това варете на слаб огън на най-ниска степен около 30-40 минути, докато оризът омекне. Обирайте образувалата се пяна, докато оризът се вари. Смесете захарта в половин чаша гореща вода, докато се разтвори и добавете към съда с ориза. Оставете да къкри още 30 минути, докато се сгъсти, като периодично разбърквате.
Добавете шафрановата вода и варете на бавен огън още 30 минути. Добавете и розовата вода с кардамоновата смес, пръчицата канела и маслото. Разбъркайте добре и оставете да къкри, бъркайки, докато пудингът се стегне напълно и стане лепкав. Изхвърлете канелената пръчица и шушулките кардамон.
Разпределете пудинга в 4-5 купички, охладете и оставете в хладилник за минимум 4 часа. След като се охлади, украсете по желание.