НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 20 тънки кори за баклава
- 500 г смлени орехи
- 200 г масло
- 100 мл олио
За сиропа:
- 750 мл вода
- 600 г захар
- 1/2 малък лимон
ПРОЦЕДУРА:
Оставете водата и захарта да заври и разбъркайте, докато се разтворят напълно. Варете 2-3 минути и изключете котлона.
Взема се една кора и се намазнява леко, след което се покрива с втора кора. Намажете и нея малко. Разпределете смлените ядки по цялата повърхност. Поставете тънка дървена клечка в единия край и я навийте на руло.
Когато стигнете до края. от двете страни на рулото натиснете, за да се съберат и намачкат, след което внимателно издърпайте клечката. Повтаряйте процеса, докато свърши материалът.
Подредете бухналите рула в подходяща тава, нарежете ги на желана големина и отгоре намажете с останалата мазнина. Пече се 1 час в загрята фурна на 180 градуса и веднага се намалява на 150 градуса.
Когато придобие златист цвят, топлата баклава се залива равномерно със студения сироп и се оставя да изстине напълно. Процедурата можете да видите :