Храната, която ядем сутрин ни дава енергия, необходима за изпълнение на задълженията през деня и да активира метаболизма . Така че, особено ако сте на някаква диета и имате проблем с излишни килограми - никога не пропускайте закуската!
Едно скорошно проучване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism, показа, че овеса е най-добрият възможен закуска. Това проучване е направена въз 36 мъже и жени, разделени в три групи.
Всички три групи консумирали храна, която е ограничена до 350 калории.
-Првата група яде овесена каша за закуска;
-Втората група яде корнфлейкс;
-Третата група пили само вода за закуска.
През цялото време на всички участници измервали инсулина и кръвната захар. Всички участници яли един и същи обяд.
Изследователите открили, че при първата група е имало най-малко желание за хранене през целия ден и яде 31% по-малко калории за обяд.
Така че, овес за закуска се оказа най-ефективният при хората, които са с наднормено тегло , защото те консумирали 50 % по-малко калории за обяд.
Другите две групи са били гладни след само три часа след закуска. Овесът дълго време се задържа в храносмилателния тракт, а люспите бързо повишиха равнището на глюкоза в кръвта и автоматичнопредизвикват внезапно спад за много кратко време след това.
Многобройни други изследвания показват, че овесаът е най-добрата закуска, защото стимулира загубата на тегло и намалява приема на калории от 31-50 %. Нещо повече , последиците от овес са дългосрочни .
Това са някои от най-важните ползи от консумацията на овес :
Осигурява чувство на ситост
овесена каша е най-добрата храна за всеки режим, който включва загуба на тегло; намалява желанието за храна, осигурява чувство за ситост.Освен това, също така, подобрява храносмилането намалява кръвното налягане
Овесените ядки са много ефективни за контролиране на кръвното налягане , защото зърната съдържат растителни протеини, лигнани, които, ако се консумират редовно, могат да намалят кръвното налягане с 30%. Намалява холестерола овесът е богат със здравословни фибри, които намаляват LDL или лошия холестерол. Освен това, намалява риска от инфаркт и инсулт, подобрява здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
Предотвратява рак
Британското списание по медицина публикува проучване, според която овес намалява риска от рак на простатата, гърдата, яйчниците и рак на дебелото черво.
Затова, ако редовно консумирате овес за закуска, можете лесно и бързо да отслабнете! Все пак, имайте предвид, че с цел да се ускори процеса на загуба на тегло и да получите по-добри резултати, трябва редовно да правите кратки кардио упражнения или поне 2-3 пъти седмично.