Патладжаните са един от даровете на лятото, които сякаш остават малко в сянката на тиквичките. Но това е голяма грешка - освен, че са богати на хранителни вещества, с подходящите добавки може да приготвите от патладжана ястие, с което да изумите и себе си, и членовете на семейството.
Патладжани по гръцки
Продукти:
- патладжани - 4 бр., малки, бели
- брашно
- вода - ледена
- домати - 4 бр.
- сушен лук - 2 с.л.
- чесън - 4 скилидки
- магданоз
- олио
- захар - 2 ч.л.
- сол
Начин на приготвяне:
Апетитният аламинут е наистина лесен. Сигурни сме, че всеки от вас ще се справи със задачата и ще успее да поднесе на трапезата си най-вкусния патладжан. Първо започнете с измиването на зеленчуците. Дръжките се премахват, след което патладжаните се режат на кръгчета. За предпочитане е да ползвате бели патладжани. Тяхната кора е по-тънка и когато ги изпържете, се получава приятно хрупкава.
Патладжаните се накисват в студена вода със сол за 30 минути. През това време се измиват и настъргват доматите. Лукът се задушава в малко олио на котлона. Към него се добавят доматите и се задушават, докато водата не се изпари.
Чесънът се реже на ситно, а след това се добавя и той към доматите. Щипка захар и сол ще завършат овкусяването.
Сосът се готви още 15 минути и на финала се добавя нарязан на ситно магданоз.
Патладжаните се отцеждат от водата. Потапят се в ледена вода, овалват се в брашно, потапят се отново в ледена вода и се овалват в брашно. Пържат се в нагорещено олио и когато са готови, се заливат с доматен сос. Получават се уникално вкусни.
Всеки трябва да ги опита!