Рецептата на Бригита за перфектните пържени кюфтета:
"Кюфтетата на майка ми са толкова вкусни и меки, а месото е компактно и не се рони, така че винаги когато ги направя, се изяждат до последно и всички искат още" - това ни пише нашата читателка, от която имаме тази прекрасна рецепта.
От това количество продукти излизат 20-тина бр. кюфтета.
Перфектната смес за кюфтета
Продукти:
1 кг кайма смес
1 голяма глава лук (200 г)
4 скилидки чесън
дебела филия хляб
1,5 чаена лъжичка сол
половин чаена лъжичка черен пипер
Начин на приготвяне:
Вземете голяма глава лук, обелете го и го нарежете на колкото можете по-малки кубчета (може и да смелите лука). Вземете по-дебело парче хляб, след което го накиснете във вода.
В дълбока купа, където ще разбърквате сместа, сложете 1 кг кайма (половина телешко, половина свинско), след което добавете ситно нарязания лук, сол - 1,5 чаена лъжичка (ако каймата не е предварително осолена), половин чаена лъжичка черен пипер и накиснатия хляб, леко изцеден.
Не изцеждайте хляба напълно, защото трябва да има малко вода в месото. Омесете с пръсти, след което започнете да месите сместа с ръце, докато се образуват "нишки" и всички съставки се комбинират и сместа стане гладка.
Към сместа добавете и четири скилидки чесън, много ситно нарязани или прекарани през преса, но ако нямате, може малко чесън на гранули (не на прах). Въпреки това, най-добрият вкус и аромат се получават с прясно нарязан чесън.
Покрийте омесената кайма с алуминиево фолио и я оставете в хладилник за поне 2 часа (а можете да приготвите сместа от предишния ден). През това време всички съставки ще се смесят добре и ще получите сочно месо.
За да оформите кюфтетата:
Поставете малко брашно (универсално) в чиния и вземете малко от него между дланите си, след което ги разтрийте, за да се набрашнят леко. Така ръцете ви няма да лепнат, когато оформяте месото. Гребнете от сместа с голяма лъжица и оформете топка.
След като оформите топка, с длани сплескайте малко сместа. След това набрашнете леко кюфтето и го поставете върху хартия за печене.
Вие сами определяте размера на кюфтетата, за да направите по-големи или по-малки. Важно е да имат дебелина около 1 см. Загрейте олио в тиган с незалепващо покритие на умерена температура, след което изпържете в него оформените кюфтета.
Запържете за няколко минути от двете страни до хубаво зачервяване. Обръщат се едва след като долната страна е добре покафеняла. Обърнете ги общо два пъти, така че всяка страна се запържи два пъти.
Изпържените кюфтета се изваждат от олиото, отцеждат се малко, за да не са мазни, след което се слагат в дълбока тенджера и се покриват, за да запазят топлината, докато другите се пържат.
Да ви е сладко!