Обикновената сметана за разбиване е отговорна за прекрасната гладкост на тези Перфектни домашни понички - поничките стават меки като пух и изобщо не са мазни!
Опитайте тази рецепта и няма да останете разочаровани - може да напълните поничките с крем, течен шоколад или просто да ги поръсите с пудра захар - всякак са вкусни, а облизването на пръсти след ядене е просто задължително! Ето необходимите продукти:
Перфектните домашни понички
Продукти (за 48 понички):
- 1 кг полугрубо брашно
- 1 кубче прясна мая
- 600 мл прясно мляко
- 1 опаковка сметана за разбиване (33%, 250 мл)
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици захар
- 4 жълтъка (ако яйцата са по-големи 3 са достатъчни)
- 50 мл ром
Освен това:
- конфитюр
- пудра захар
- кисело мляко
- сняг от останалите белтъци
- бита сметана
Приготвяне:
Пригответе закваска от 200 мл топло мляко, половин чаена лъжичка захар и маята.
Поръсете с малко полугрубо брашно и премесете, оставете да втаса поне 10 минути.
Към останалото пресято брашно добавете сол и захар и разбъркайте.
Добавете маята, жълтъците, сметаната, рома, останалото мляко.
Всичко се разбърква добре - ще стане доста рядко тесто, но при омесването и втасването ще придобие малко по-различна консистенция.
Снимка: pixabay
Обработваме тестото /не добавяме повече брашно, ако спазваме посочените количества/. Ще имате по-рядко тесто, не се притеснявайте.
Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато се пооформи, след което го намачкайте в купата с дървената лъжица и го набрашнете леко.
Покрийте с кърпа.
Оставете да втаса на топло за мин.
След това го изсипете от купата на плота (точи се като паяжина) - леко лепне по ръцете, но няма значение.
Върху набрашнен плот се поръсва отгоре с брашно, съвсем малко, и се обръща.
Тестото е еластично - в никакъв случай не трябва да е твърдо.
Разделете го наполовина и оставете втората половина в купата, поръсете леко с брашно, а отделената половина разточете на кора с 0,5 см дебелина.
Снимка: pixabay
Т.к. тестото може леко да лепне, с намаслена чаша се изрязват кръгове (може да се направи и дупка в кръга за характерната форма). Добре е поничките да втасат за кратко на плота.
Снимка: pixabay
При пържене е добре в олиото да има около 4-5 броя моркови за колелца - около 2 мм дебелина (олиото няма да загори толкова бързо).
Внимание, олиото не трябва да се нагрява рязко, пламъкът не трябва да е силен, но не трябва да е и минимален, иначе поничките ще станат ниски и твърди.
При пържене е добре съдът да се покрие с капак, а след като се обърнат, поничките се пържат от другата страна без капак.
Снимка: pixabay
Отцеждат се върху хартиени салфетки.
Поднесете ги поръсени с пудра захар, намазани с мед, гарнирани с течен шоколад или сметана, а може да ги сервирате и с разбитите със захар белтъци, останали от яйцата за поничките.
Снимка: pixabay
Желаем ви добър апетит! :-)