За кората:
6 белтъка
200 гр. масло
200 гр. захар
200 гр. счукани орехи
100 гр. брашно
1 пакетче (12 гр.) бакпулвер
За жълтъчната смес:
6 жълтъка
200 гр. захар
2 пакетчета (20 гр.) ванилова захар
За шоколадовия крем:
200 мл прясно мляко
200 гр. захар
250 гр. смлени бадеми
100 гр. маргарин
100 гр. шоколад за готвене
Каквото и да напишем за този сладкиш, няма да можем изцяло да опишем феноменалния му вкус. Перфектен, с крехко тесто, хрупкави среда и кремообразна глазура. Опитайте непременно!
1. Разделете белтъците от жълтъците. В дълбок съд сложете белтъците с половината от захарта и с миксер разбийте, докато захарта се разтопи.
2. В друга купа сложете маслото с останалата захар и разбийте и тях. Когато се образува хубава пяна, добавете в купата с разбитите белтъци. Добавете и смлените орехи, и брашното, смесено с бакпулвера. Отново разбийте с миксер, докато сместа се обедини. Изсипете полученото тесто в подходяща тава за печене (покрита с намаслена хартия за печене) и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-тина минути.
3. През това време пригответе сместа от жълтъци. С миксер разбийте жълтъците със захарта и ваниловата захар. След като е изпечена долната кора, върху нея изсипете сместа от разбити жълтъци. Върнете тавата във фурната и печете още 15-тина минути на 160 градуса.
4. За шоколадовия крем поставете в купа на огъня млякото, захарта, смлените бадеми и маргарина. Натрошете шоколада на дребни кубчета и го добавете в съда. С лъжица разбърквайте, докато се разтопят маргаринът и шоколадът, след което дръпнете съда от огъня.
5. Върху запечените жълтъци нанесете поохдалнеия шоколадов крем и оставете сладкиша хубаво да се охлади и да стегне. Разрежете го на кубчета или пастички и украсете по свой вкус.