Ако искате да хапнете нещо леко и вкусно, без да се чувствате виновни, то този сочен сладкиш е за вас. Прави се от няколко прости съставки, без яйца, само с малко вода, захар и няколко лъжици сладко по ваш вкус.
Това прави въпросния десерт изключително икономичен и евтин , а освен това от него няма да ви натежи - можете да изядете 2-3 парчета без да ви заболи коремът. Сладкишът върви добре с кафе, докато си бъбрите с приятели, а на децата може да го сервирате с чаша топло мляко. Ето съставките, от които се нуждаете, за да си го приготвите дома лесния Сладкиш за всеки ден :
Сладкиш със сладко за всеки ден
Продукти:
400 мл вода
12 супени лъжици захар
20 супени лъжици брашно
4 супени лъжици конфитюр или мармалад по ваш вкус
8 супени лъжици смлени ядки (орехи)
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
10 г бакпулвер
За намазване:
4 с. л.
4 с. л. смлени орехи
Приготвяне:
Първо се смесват всички сухи съставки, а накрая се добавят мокрите съставки. В по-дълбока купа сложете 20 лъжици брашно, най-добре универсално бяло брашно тип 400. Към брашното добавете 12 лъжици захар, няма нужда да добавяте повече, защото сладкото е достатъчно.
Добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб и 10 г бакпулвер. Добавете 8 супени лъжици смлени орехи и разбийте всички съставки фино с тел за разбиване. Ако желаете може да добавите към сместа малко какао, канела или смлени бисквити.
След това добавете сладкото, приблизително 4 пълни лъжици, разбъркайте и след това налейте 400 мл вода, със стайна температура. Водата се добавя постепенно при непрекъснато бъркане с тел или бъркалка. Когато се добави цялата вода, разбъркайте сместа, докато стане консистенция като тесто за палачинки.
Сместа трябва да е еднородна и добре смесена, без бучки от сухите съставки. В по-малка тава или огнеупорен съд с размери не по-малки от 30х20 см се слага хартия за печене и се закопчава добре в краищата. Включете фурната да загрява на умерена температура, на 200 градуса.
Докато фурната се загрява, сместа се оставя да престои около 10-15 минути на стайна температура, за да се поемат фино съставките. След това сместа се изсипва в тавата и се заглажда добре.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса и след 10 минути температурата се намалява на 180 градуса. Сладкишът се пече общо около 30 минути. След изпичане проверете с клечка за зъби дали е изпечен отвътре.
След изпичане сладкишът се оставя леко да изстине, след което се намазва с 4 лъжици сладко отгоре, а върху сладкото се поръсват ситно смлени орехи (около 4 лъжици) или може да се поръси с натрошени бисквити. Сладкишът се изважда от тавата, хартията за печене се отстранява и се нарязва на по-малки кубчета и се сервира с кафе или топло мляко.
Да ви е сладко!