Ако обичате да приговяте домашни торти , то със сигурност знаете, че половината от работата зависи от готовия блат . Много често обаче той не се изпича равномерно, надува се и се напуква при печене или се натрошава, когато опитаме да го разрежем.
Перфектният шоколадов блат
Продукти:
10 яйца (белтъците + жълтъците разделени)
16 супени лъжици захар
200 мл олио
200 мл топла вода
2 пак.ванилова захар
800 гр.твърдо брашно
4 супени лъжици меко брашно
4 супени лъжици какао
2 бакпулвера
1 супена лъжица ром или течна ванилия
Приготвяне:
Разбийте 10 белтъка на твърд сняг и ги оставете настрана.
10 жълтъка се разбиват с 16 супени лъжици захар, след което се добавят 200 мл олио и 200 мл топла вода. Разбъркайте и добавете 2 пак.ванилова захар, след това 8 лъжици твърдо брашно и 4 лъжици меко брашно. Добавете 4 супени лъжици какао и 2 пакетчета бакпулвер, а за по-сочен блат добавете малко ром или течна ванилия.
След това на ръка добавете белтъците, бъркайте с лъжица, като я завъртате отдолу-нагоре, докато се съединят двете смеси, като се запази пухкавостта.
Изсипете сместа във форма за торта с диаметър 26 см и почукайте добре в плота, за да излязат всички въздушни мехурчета. Пече се в загрята фурна на 160 градуса около половин час. Когато изстине, блатът се разрязва с тел на части.
Относно печенето (забележка от авторката на рецептата): Имам силна фурна, затова всички високи блатове пека на 160 градуса + вентилатор.
Обикновените блатове пека на 180 градуса около 15-20 минути.
Преди печене почуквам добре формата по дъното, за да излезе въздухът и да се изравни сместа.
Да ви е сладко!