Печеното Агнешко за Великден по този начин винаги става много крехко и вкусно. Всяка домакиня има своя тайна, а това е моята...
Перфектното Агнешко печено за Великден
Продукти:
- 3 кг агнешко (плешка с ребра)
- сол на вкус (едро)
- горчица на вкус (аз нанасям много тънък слой и не се забелязва, а и много омекотява)
- 100 мл смес от вода и бяло вино
- 50 мл олио или по-малко (заливам)
- подправки на вкус
- розмарин
Приготвяне:
1. Измийте агнешкото, подсушете го с хартиена кърпа и го посолете добре отвсякъде. Разрежете го на няколко места, набодете го с нож на по-дебелите места и го натрийте добре с подправките, за да ги поеме по-добре.
2. Смесете вино, вода, олио и розмарин, след което изсипете в термоустойчива купа, в която ще се пече месото. По желание намажете с малко горчица или сложете в дупките скилидки чесън (това е по желание, аз не слагам), може и резенчета бекон.
3. Покрийте месото първо с хартия за печене, а след това с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 220-250 градуса фурна за половин час.
4. След това се обръща и се пече още половин час, добре завито под фолио, на по-висока температура.
Снимка: pixabay
5. След час се връща в първоначалното положение, залива се с течността от съда, добавят се картофи по желание, ако има място и се връща да се пече още около 3 часа. Проверявайте от време на време и добавяйте течност.
Снимка: pixabay
6. Към края, когато месото започне да се "разпада" при набождане с вилица, махнете фолиото и оставете да се пече още 10-15 минути, но внимавайте да не се препече.
Снимка: pixabay
Да ви е сладко!
Снимка: pixabay