Тестото за нашите меки кифлички се приготвя лесно, дори и начинаещите ще се справят с него.
Вложената мазнина е отговорна за текстурата на тестото, като го прави еластично и невероятно меко.
Съхранени в херметичен съд кифличките ще запазят структурата си 2-3 дни, разбира се няма гаранция, че дотогава ще останат вкусни.
Можете да подсладите кифличките или пък да ги приготвите в солен вариант - тестото е неутрално на вкус, така че търпи всякакви интерпретации.
По-сладката версия е перфектна със сладко, солената версия може да се използва и за вкусни сандвичи.
Перфектното тесто за кифли
Имаме нужда от:
250 мл прясно мляко
3 супени лъжици кристална захар
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
1 пакет инстантна мая
500 гр.обикновено брашно
2 супени лъжици патешка или свинска мас
За намазване:
1 жълтък
едра сол на вкус (по желание)
захар (на вкус)
4 супени лъжици мляко
сусам или маково семе на вкус (по желание)
Приготвяне:
Налейте хладко мляко в купата.
Разбъркайте маята, една супена лъжица захар, покрийте.
Оставете да втаса за 5-8 минути.
Брашното се пресява в купа и се смесва със солта.
Добавете останалата захар, мазнината, яйцето и втасалата мая.
Замесва се тесто.
Покрийте лъскавото, еластично тесто с кърпа и го оставете на топло за час, докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделяме на две части.
Разточете тестото в кръгла форма.
След това го нарежете на триъгълници и навийте всеки във формата на руло.
Нареждаме кифличките в тава, застлана с хартия за печене, покриваме ги с кърпа.
Оставете да втасат още 30 минути.
След това намажете кифличките със смес от жълтък и мляко.
По желание ги поръсете със сол, мак или сусам или захар.
След това сложете тавата в предварително загрятата фурна.
Пече се 15-20 минути на 180°C до златисто.
Желаем ви добър апетит!