Питка - изпечена с пълнеж или още наричана соленка - е много популярна на Балканите. Това, което е характерно за нея, че във всяка страна е подготвена по различни начини. Ястието често се различава в състава на пълнежа, и на външен вид: може да се представи като малки кубчета или панделки, пайове или огромни хлебчета. Днес ще ви разкрием как да си направите вкусни турски сиренки .
И дори в тази класическа рецепта за закуски, вариациите са допустими. За тестото, вместо кисело мляко, можете да вземете заквасена сметана или кефир. И за пълнежа ще кажем същото както може да сложите твърдо сирене, така и извара, кашкавал или пък дори колбас. Можете да добавите и зеленчуци, и не само в пълнежа, но и в тестото. Сиренките в Турция обикновено се сервират за закуска или обяд . Много добре вървят с горещ чай или ароматно следобедно кафе.
Съставките
яйце 2 бр.
масло или зехтин 150 грама
зехтин 0,5 чаша
прясно мляко 0,5 л
кисело мляко 1 кофичка
бакпулвер 15 грама
пшенично брашно 3,5-4 чаши по 250мл
захар 2 ч.л.
сол 1 ч.л.
кашкавал 200 g
сусам на вкус
Подготовка
Разбийте едно яйце със захар и сол. Добавете разтопеното масло (или маргарин), млякото и зехтина.
Пресейте брашното и половината от бакпулвера и добавете към течната маса. И така замесете тестото. Оставете го за малко в хладилника (15-20 минути).
Междувременно подгответе пълнежа. Настъргайте кашкавалът на рендето, добавете останалата част от печенето към него. Яйцето разделете на белтък и жълтък.
Разделете тестото на 12-16 парчета. Всяка част оформете с ръка (или точилка) на малка плоска торта. Поставете пълнежа в центъра на всяко парченце
Защипете краищата и оформете като топчета, поставете ви върху лист за печене. Всяка соленка намажете с разбития жълтък и поръсете отгоре сусам.
Изпратете в предварително загрятата до 190 градуса фурна. Печете кифличките за 30-35 минути до кафяво- златист загар.
И не забравяйте да споделите новите рецепти с приятелите си!