Пет вида домакински съдове, с които се ТРОВИМ, а всички ги използваме в кухнята!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Пет вида домакински съдове, с които се ТРОВИМ, а всички ги използваме в кухнята!
91181
Снимков материал: pixabay.com
Пет вида домакински съдове, с които се ТРОВИМ, а всички ги използваме в кухнята!

Днес изборът на съдове е просто огромен: за всеки вкус и финансови възможности. Но размерът на портфейла не позволява на всички да купуват висококачествени, скъпи кухненски прибори. С надеждата да спестят някой лев, мнозина използват евтини домакински съдове за готвене и сервиране от години. Но те са най-голямата опасност за нашето здраве и ще бъдат обсъдени в тази статия.

1. Съдове за готвене с незалепващо покритие

Времената, когато жените предаваха съдове от поколение на поколение, отдавна отминаха. Днес обаче много хора успяват да използват незалепващи тигани в продължение на пет или дори десет години подред. Разбира се, незалепващият тиган е незаменим във всяка кухня. Но ако любимият тиган е произведен по - рано от 2010 г. , тогава покритието му съдържа перфлуороктанова киселина. Това вещество е опасно за здравето и в момента не се използва в производството на съдове за хранене.

2.

Античен порцелан

Сигурен съм, че всеки в кухнята има порцеланов комплект, който е закупен отдавна и може би дори е наследство баба му. Трябва обаче да се съхранява далеч от кухнята, например вътре в бюфета в хола. В ежедневието е по-добре да използвате съвременна посуда. Факт е, че комплектите, използвани през миналия век, включват такива вредни вещества като кадмий и олово, които се отделят при нагряване на съдовете.

3. Алуминиеви съдове за готвене

Евтино - точно това може да се каже за алуминиеви тигани, които се продават за 20 лева на брой. Но не отписвайте опасността, защото при нагряване алуминият се отделя в храната, което изобщо не е полезно за здравето.

4. Пластмасови съдове

Такива съдове ни придружават у дома и в офиса, но обръщате ли внимание на маркировката? Когато купувате следващия, е по-добре да се ръководите от значенията на буквите и цифрите на дъното на съда, а не от принципа „по-добре - по-евтино“.

Тези обозначения са много важни:

PVC или триъгълник с цифрата 3 е знак за опасни прибори, не трябва да го използвате.

PS6 - прибори за съхранение само на студена храна.

PP6 - в такъв съд може да се съхранява храна, загрята до 100 ° C.

Рисунка на вилицата и лъжицата показва, че всяка храна може да се съхранява в контейнера - тя е абсолютно безопасна.

5. Силикон

Истинската домакиня не може без силиконови форми - без тях няма да е възможно да печете кифли, мъфини, пайове. Но те също могат да станат токсични. Силиконовите съдове за печене могат да се нагряват само до 250 ° C. В противен случай структурата на силикона няма да издържи и частиците му ще навлязат в печените изделия.

Надявам се, че тези съвети ще ви помогнат да изберете безопасни съдове за готвене за вашата кухня. Не забравяйте да споделите тази информация с приятелите си!

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft