Ще харесате тези здравословни рецепти с тиквички, които са прости и вкусни.
Тиквичката е богата на витамин С, калий, фосфорна киселина и витамин А, но също така съдържа и магнезий, мед, омега-3 мастни киселини, цинк и други полезни съставки. Вижте 5 здравословни и лесни рецепти за ястия с тиквичка, които са много подходящи за летните месеци.
Салата от сурови тиквички и моркови
Продукти
2 средно-големи тиквички
1 голям морков или 2 по-малки
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици балсамов оцет
2 супени лъжици зехтин
Щипка сол
Копър и магданоз – на вкус
Приготвяне
Тиквичките и морковите се измиват, почистват и обелват. След това се нарязват на тънки ивици, като това може да стане лесно с белачка за зеленчуци.
Студена супа с тиквички и краставици
Продукти
200 грама тиквички
200 грама краставици
300 милилитра студена вода
150 грама заквасена сметана
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
Сол – на вкус
Див лук и листа прясна мента – за украса
Приготвяне
Тиквичките и краставиците се измиват и нарязват на парчета. По желание тиквичките може да се бланшират за няколко минути в подсолена вода и после да се охладят. В блендер се поставят най-напред нарязаните тиквички и краставици, а след това и останалите продукти като всичко се блендира до получаването на гладка смес. Студената супа се подправя със сол и се оставя да се охлади за половин-един час. Ястието може да се поднесе с листенца мента и див лук.
Кюфтенца от тиквички на фурна
Продукти
1 килограм тиквички
2 яйца
1 чаена чаша овесени ядки
1 глава лук
1 връзка копър
200 грама сирене
Приготвяне
Тиквичките се измиват много добре, след което се обелват, настъргват и поръсват с 1-2 супени лъжици сол. Следваща стъпка е тиквичките да бъдат изцедени от водата като се слагат в гевгир или се изстискват много добре с ръце. Междувременно яйцата се разбиват и се смесват с нарязаните на дребно лук и копър. Към тази смес се прибавят настърганите и изцедени тиквички, овесените ядки и натрошеното сирене. Ако сместа стане много рядка, може да се добавят 2-3 лъжици брашно. Кюфтенцата от тиквички се оформят с помощта на супена лъжица. Те се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат в предварително загрята на 200 градуса С фурна.
Пълнени тиквички с гъби, ориз и домати
Продукти
2 тиквички
8 гъби печурки
2 домата
1 чаена чаша ориз
5 супени лъжици разтопено масло или зехтин за готвене
2-3 чаени чаши вода
Подправки – сол, черен пипер, магданоз, копър
Приготвяне
Всяка тиквичка се разрязва по дължина на 2 равни части и вътрешността им се издълбава с лъжичка. Междувременно гъбите се нарязват и се задушават с масло. След като омекнат, към тях се добавят оризът с 2 чаени чаши вода, копърът и солта. Когато оризът поеме водата, сместа е готова и с нея се напълва всяка половинка от тиквичка. Пълнените половинки се нареждат в тава, в която се налива 1 супена лъжица разтопено масло и около 1/3 чаена чаша вода. Ястието се пече на бавен огън. След като водата се изпари, тиквичките се заливат с предварително настърганите домати и се пекат още 10 минути. Ястието се поднася със ситно нарязан магданоз.
Безглутенов сладкиш с тиквички
Продукти
1 тиквичка
1 кафена чаша кокосово брашно
1 кафена чаша оризово брашно
4 яйца
2 супени лъжици чия семена
8 фурми
1 шепа натрошени орехи
2 супени лъжици кокосови стърготини
Кокосово масло
Приготвяне
Чия семената се накисват във вода за около 20 минути. Тиквичката се настъргва. Фурмите се нарязват на ситно. Всички продукти се смесват в голяма купа и се разбъркват до получаване на сравнително хомогенна смес. В намазана с кокосово масло тавичка сместа се разпределя равномерно и се пече в предварително загрята на 200 градуса С фурна за приблизително половин час или до готовност.