ПЕТ лесни и супер здравословни рецепти за ястия с тиквички!

вход през zajenata.bg
За Жената
ПЕТ лесни и супер здравословни рецепти за ястия с тиквички!
39272
Снимков материал: pixabay.com
ПЕТ лесни и супер здравословни рецепти за ястия с тиквички!

Ще харесате тези здравословни рецепти с тиквички, които са прости и вкусни.

Тиквичката е богата на витамин С, калий, фосфорна киселина и витамин А, но също така съдържа и магнезий, мед, омега-3 мастни киселини, цинк и други полезни съставки. Вижте 5 здравословни и лесни рецепти за ястия с тиквичка, които са много подходящи за летните месеци.

Салата от сурови тиквички и моркови

Продукти

2 средно-големи тиквички
1 голям морков или 2 по-малки
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици балсамов оцет
2 супени лъжици зехтин
Щипка сол
Копър и магданоз – на вкус

Приготвяне

Тиквичките и морковите се измиват, почистват и обелват. След това се нарязват на тънки ивици, като това може да стане лесно с белачка за зеленчуци.

Дресингът за салатата се приготвя от балсамовия оцет, зехтина, меда и щипка сол. Магданозът и копърът се нарязват на много ситно и се добавят към дресинга. Тиквичките и морковите се заливат с дресинга и салатата се разбърква добре. Може да бъде сервирана веднага или да престои около час в хладилника преди сервиране.

Студена супа с тиквички и краставици

Продукти

200 грама тиквички
200 грама краставици
300 милилитра студена вода
150 грама заквасена сметана
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
Сол – на вкус
Див лук и листа прясна мента – за украса

Приготвяне

Тиквичките и краставиците се измиват и нарязват на парчета. По желание тиквичките може да се бланшират за няколко минути в подсолена вода и после да се охладят. В блендер се поставят най-напред нарязаните тиквички и краставици, а след това и останалите продукти като всичко се блендира до получаването на гладка смес. Студената супа се подправя със сол и се оставя да се охлади за половин-един час. Ястието може да се поднесе с листенца мента и див лук.

Кюфтенца от тиквички на фурна

Продукти

1 килограм тиквички
2 яйца
1 чаена чаша овесени ядки
1 глава лук
1 връзка копър
200 грама сирене

Приготвяне

Тиквичките се измиват много добре, след което се обелват, настъргват и поръсват с 1-2 супени лъжици сол. Следваща стъпка е тиквичките да бъдат изцедени от водата като се слагат в гевгир или се изстискват много добре с ръце. Междувременно яйцата се разбиват и се смесват с нарязаните на дребно лук и копър. Към тази смес се прибавят настърганите и изцедени тиквички, овесените ядки и натрошеното сирене. Ако сместа стане много рядка, може да се добавят 2-3 лъжици брашно. Кюфтенцата от тиквички се оформят с помощта на супена лъжица. Те се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат в предварително загрята на 200 градуса С фурна.

Пълнени тиквички с гъби, ориз и домати

Продукти

2 тиквички
8 гъби печурки
2 домата
1 чаена чаша ориз
5 супени лъжици разтопено масло или зехтин за готвене
2-3 чаени чаши вода
Подправки – сол, черен пипер, магданоз, копър

Приготвяне

Всяка тиквичка се разрязва по дължина на 2 равни части и вътрешността им се издълбава с лъжичка. Междувременно гъбите се нарязват и се задушават с масло. След като омекнат, към тях се добавят оризът с 2 чаени чаши вода, копърът и солта. Когато оризът поеме водата, сместа е готова и с нея се напълва всяка половинка от тиквичка. Пълнените половинки се нареждат в тава, в която се налива 1 супена лъжица разтопено масло и около 1/3 чаена чаша вода. Ястието се пече на бавен огън. След като водата се изпари, тиквичките се заливат с предварително настърганите домати и се пекат още 10 минути. Ястието се поднася със ситно нарязан магданоз.

Безглутенов сладкиш с тиквички

Продукти

1 тиквичка
1 кафена чаша кокосово брашно
1 кафена чаша оризово брашно
4 яйца
2 супени лъжици чия семена
8 фурми
1 шепа натрошени орехи
2 супени лъжици кокосови стърготини
Кокосово масло

Приготвяне

Чия семената се накисват във вода за около 20 минути. Тиквичката се настъргва. Фурмите се нарязват на ситно. Всички продукти се смесват в голяма купа и се разбъркват до получаване на сравнително хомогенна смес. В намазана с кокосово масло тавичка сместа се разпределя равномерно и се пече в предварително загрята на 200 градуса С фурна за приблизително половин час или до готовност.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft