С годините, заедно с останалата част от тялото и другите органи, мозъкът остарява и съществува риск от множество заболявания, включително болестта на Алцхаймер . Именно този риск нараства рязко след 40-годишна възраст. За да може мозъкът да обнови клетките си, той трябва да бъде правилно подхранен.
Ако в тялото не се приемат необходимите минерали и витамини, има по-голям шанс да започнете да забравяте неща, да имате лоша концентрация и по-трудно да си спомняте, показват изследвания. Прочетете по-долу кои храни съдържат витамини, които поддържат здравето на мозъка .
Според новия допълнителен доклад на Комисията Lancet, по отношение на превенцията на мозъчния упадък, експертите са добавили 3 допълнителни, нови рискови фактора, а именно: прекомерна консумация на алкохол, нараняване на главата и замърсен въздух.
Тези нови 3 фактора бяха добавени към вече съществуващите 9, определени през 2017 г.: по-ниско ниво на образование в по-млади години, загуба на слуха след 40-годишна възраст, хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, депресия, социална изолация, липса на физическа активност и диабет в по-късните години .
Никога не е твърде рано или твърде късно да предприемете действия за подобряване на здравето на мозъка
Деменцията усложнява живота на повече от 50 милиона души по света, докато броят на пациентите с такива заболявания се очаква да се утрои до 2050 г., особено в страни с по-слабо икономическо развитие (в момента 2/3 от пациентите са от тези страни). Според статистиката жените имат този проблем по-често от мъжете.
В западните страни, като Англия, Франция, САЩ и др., броят на пациентите с деменция непрекъснато намалява, като се смята, че това се дължи на осъзнаването на здравословния начин на живот и влиянието му върху превенцията на деменцията. .
Специалистите в тази област съветват, че никога не е твърде рано или твърде късно да започнете с превантивни мерки, като посочват следните като най-важни мерки:
Поддържане на нормално кръвно налягане (максимум 130/80), след 40 годишна възраст;
По-чести прегледи на слуха и профилактика на загубата на слуха (например избягване на честото излагане на много шумни места), след 40-годишна възраст и редовно носене на подходящи слухови апарати, ако е необходимо.
След това избягване на излагане на замърсен въздух или носене на подходящи защитни маски;
Да не се пуши и да се избягва излагането на цигарен дим;
Предотвратяване на наранявания на главата;
Избягване на алкохол или умерено пиене;
Редовна физическа активност;
Намаляване на излишното телесно тегло.
Предходните съвети за предотвратяване на деменция се препоръчват от експерти след предходен цялостен, системен анализ, включващ анализ на наличната литература, мета-анализи и индивидуални проучвания по темата.
Почти всички препоръки, без изключение, се припокриват с това какво означава здравословен начин на живот, тоест възприемане на принципите на здравословния живот. Здравословна диета, избягване на алкохол, непушене, редовна физическа активност, но също и умствена дейност (четене, любопитство и постоянно учене на нови неща), управление на стреса, качествен сън и поддържане на нормално телесно тегло.
Тези храни са отговорни за доброто здраве на мозъка :
Сярата е необходима за нормалното функциониране на мозъчните клетки. Сярата се съдържа в зелето, морковите, краставиците, чесъна, смокините, лука и картофите.
Цинкът подобрява умствената дейност и състава на кръвта, а също така предотвратява някои нервни заболявания. Цинкът се намира в пшеничния зародиш и пшеничните трици.
Калцият е необходим за нормалните процеси на хематопоеза, а също така предотвратява навлизането на патогени в кръвта и следователно предпазва от инфекции. Калцият се съдържа в големи количества в: ябълки, кайсии, цвекло, зеле, моркови, череши, краставици, грозде, зелени зеленчуци, бадеми, портокали, праскови, ананаси, ягоди и пълнозърнести храни.
Желязото осигурява необходимото ниво на хемоглобин в кръвта, без него са невъзможни жизнените процеси в мозъчните тъкани. Желязото се съдържа в: боб, зеле, череши, зелени зеленчуци, горчица, портокали, грах, ананас, домати, ориз и миди.
Магнезият е необходим за нормалното функциониране на нервната система и за предотвратяване на нервни заболявания, безсъние, безпокойство, главоболие и депресия. Магнезият може да се набави от храни като бадеми, маруля, мента, цикория, маслини, фъстъци, картофи, тиква, сливи, орехи и пълнозърнести храни.