500 гр нахут
1 ч.л сода
2 глави стар лук
4 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
250 гр сушени домати с мазнината към тях, нарязани на тънки ивици
1/2 връзка копър
сокът на 1 портокал и на 1 лимон заедно с кората
зехтин
2-3 дафинови листа
3-4 зрънца карамфил
червен пипер
кимион
сол и черен пипер
Накиснете нахута в купа с вода, в която сте прибавили 1 ч.л сода и го оставете да престои през нощта (най-малко за 8 часа). На следващата вечер прецедете нахута и го изплакнете добре с чиста вода. Посравете го в тенджера, заедно с голямо количество студена вода, прибавете лука, дафиновите листа, зрънцата карамфил и малко зехтин. Оставете нахута да поври около 1 ч 1/2 на среден огън, като отстранявате пяната колкото пъти е необходи мо.
След което прехвърлете нахута в тава и го залейте с 2-3 чаши от бульона от тенджерата. Прибавете и останалите продукти, както и още малко зехтин. Ястието се пече за около 30-35 мин на 180 С в предварително загрята фурна.