Днес ви предлагаме да си приготвите ароматен сливов мармалад , но по доста необичайна рецепта! За разлика от обичайните сладка, които се бъркат на котлона и се следи да не кипнат, тук всичко е много по-просто и лесно, защото мармаладът от сини сливи се прави на фурна! Ето и рецептата за най-лесния печен сливов мармалад :
Печен сливов мармалад
Продукти:
2,5 кг сини сливи
1 кг захар
2-3 (може и повече) листа от индрише
1 чаена лъжичка с връх лимонена киселина
Приготвяне:
Измийте плодовете, разрежете на половинки и изчистете костилките. Нарежете ги на парченца, но може и да ги оставите цели.
Сложете сливите в голяма тенджера и ги посипете със захарта.
Оставете в хладилник за една нощ (ако нямате време, не го правете, но по този начин сините сливи стават с различна текстура в последствие. Не се разваряват).
Прехвърлете плодовете със захарта в голяма и по възможност по-дълбока тава. Сложете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса. По време на печенето разбъркайте 3-4 пъти.
Когато забележите, че мармаладът е започнал да се сгъстява (това се случва след около час и четиридесет минути) добавете лимонената киселина и разбъркайте много добре.
Оставете още малко време- около 5 минути да се пече и извадете от фурната.
Насипете още врящия мармалад в чисти и сухи бурканчета, леко затоплени, и завийте плътно с капачки с винт.
Обърнете бурканчетата наопаки и ги увийте в топло одеяло. Оставете ги да изстинат напълно.