3 цели главички чесън
1 с.л. студено масло, нарязано на 3 парчета
2 с.л. зехтин
2 чаши пилешки бульон
2 с.л. бяло вино
2 стръка пресен розмарин (оставете няколко листенца за украса)
110 гр. синьо сирене, натрошено
прясно смлян черен пипер
хрупкав пресен хляб за поднасяне
Загрейте фурната на 180 градуса. С къдрав нож отрежете 0,5 см. от въра на всяка главичка чесън (частта срещу корена), като откриете горната част на скилидките. Махнете малко от обелката. Поставете с отрязаната страна нагоре в малък дълбок съд. Покрийте главичките чесън с резените масло. Поръсете със зехтин. Добавете 1 чаша от бульона и цялото вино към съда, както и розмарина. Изпечете чесъна, докато омекне и стане златист, като го заливате на всеки 15 минути със соса от тавичката и добавяте още бульон, ако е необходимо, за да запазите течността в тавата. Пече се около час и петнадесет минути. Прибавете синьото сирене и продължете печенето, докато то се разтопи - 10-тина минути. Преди да поднесете, изхвърлете сварените стръкчета розмарин. Поръсете отгоре пресния розмарин за украса и няколко щипки черен пипер. С вилица изстискайте вътрешността на меките скилидки и размажете върху пресния хляб, заедно с обилно количество от соса!