60 мл зехтин
1 глава кромид лук
1 кг коктейлни домати
3 скилидки чесън
1 ч л захар
600 мл зеленчуков бульон
100 г паста (ABC или орзо)
2 филии бял хляб (без кората)
Фурната се загрява на 200 С. В огнеупорна тенджера се сгорещява зехтинът. Прибавя се дребно нарязаният лук и се задушава на тих огън, като се разбърква често за 10 минути или докато омекне. В тенджерата се добавят едро нарязаните домати, почистените скилидки чесън и захар. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер. Тенджерата се поставя в загрятата фурна. Доматената смес се пече непокрита 20 минути, след което се охлажда. Прехвърля се в блендер и се пасира,ако е гъста се прибавя малко зеленчуков бульон. Връща се в тенджерата и се сипва зеленчуковият бульон. Супата се довежда до кипване и се изсипва пастата. Огънят се намалява и супата се оставя да къкри 10 минути или до готовността на пастата. Сваля се от огъня и ако е необходимо се посолява.
От хляба се изрязват крутони с форма по желание.
Супата се поднася заедно с крутоните.