1 голям патладжан
3 сладки пиперки (жълти или червени)
6 маслини каламата, без костилките и нарязани
1 цяла главичка чесън
1/3 чаша пресен риган, смлян
1/4 чаша пресен магданоз, смлян
2-3 с.л. балсамов оцет
3-4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Сложете целия патладжан, чушките и чесъна на грил на умерен огън. Покрийте и оставете зеленчуците да се запека, като ги обръщате периодично, докато се образува черна коричка от всички страни. Сложете в голям съд и покрийте с капак или увийте във фолио, докато се охладят.
Обелете патладжана и махнете дръжката. Нарежете вътрешността на едро. Внимателно обелете чушките, извадете дръжката и семето. Накъсайте чушките на половинки и почистете останалото семе, без да ги миете! Нарежете на едро и чушките. Внимателно разделете скилидките чесън. Изстискайте омекналия чесън от обвивката (може да не използвате цялата глава) и нарежете. Смесете патладжана, чушките, чесъна, пресните подправки и маслините в купа. Добавете малко зехтин и оцет, разбъркайте добре и поръсете със сол и черен пипер на вкус. Покрийте купата и оставете да се маринова цяла нощ в хладилника. Опитайте и доовкусете, ако е необходимо, преди да поднесете.