5 големи, добре узрели домата
2 големи патладжана или 4 по-малки
2 големи, червени чушки
8 тиквички
2 големи глави бял лук, обелен
½ ч.чаша (125 ml) качествен зехтин (екстра върджин)
морска сол
прясно смлян черен пипер
6 големи скилидки чесън, небелен
5 ч.чаши (1.25 l) вода плюс още малко за разреждане
За босилековата майонеза:
2 големи жълтъка, на стайна температура
сол
200 мл. слънчогледово олио
100 мл. зехтин
1 ч.чаша пресни листенца босилек
1 t (5 ml) морска сол
сока от 1 голям лимон
прясно смлян черен пипер
Загрейте фурната на 200ºC. С много остър нож отстранете двата края на доматите, патладжаните, чушките, тиквичките и лука и ги нарежете на тънки резени (5 mm). Прехвърлете зеленчуците в дълбок тиган или огнеупорен керамичен съд. Излейте зехтина върху зеленчуците, подправете щедро със сол и пипер и с ръце ги разбъркайте добре. Заровете необелените скилидки чесън дълбоко в купчината зеленчуци.
Сложете съда непокрит във фурната и печете за около 25-30 минути, или докато зеленчуците започнат да придобиват златисто-кафяв цвят. покрийте съда с алуминиево фолио (или капак) и печете за още 20-30 минути до омекване. Отстранете съда от фурната. Извадете целите скилидки чесън и ги сложете настрана. Налейте водата (1,5 л.) в съда, сложете ново фолио и печете на същата температура още 15 минути. Отстранете съда от фурната и сложете настрана да се охлади
За майонезата: Сложете жълтъците в малка купа и добавете солта. Смесете олиото и зехтина в малка кана. С миксер или пасатор разбийте жълтъците и солта за около минута, след което започнете да добавяте мазнината капка по капка в жълтъците. Продължавайте разбиването на висока скорост и след няколко минути сместа ще почне да се уплътнява. Може да не се наложи да използвате цялата мазнина.
Нарежете на едро босилека и го сложете в хаванче, заедно със солта. Счукайте ги, докато сместа заприлича на паста. Изгребете босилета и го прехвърлете в малка купа. Вземете 3 от заделените скилидки чесън и изстискайте сърцевината им в босилековата смес. Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. След това добавете тази смес в майонезата, подправете на вкус със сол и пипер и оставете в хладилник.
Прехвърлете зеленчуковата смес в голяма купа и пюрирайте до гладка смес. Ако ви се стори прекалено гъсто, добавете малко вряла вода. Добавете сърцевината на останалите скилидки чесън в сместа, подправете със сол и пипер на вкус и пасирайте за още минута. Върнете супата на котлона и загрейте.
Поднесете супата гореща, украсена с лъжица или розичка от босилекова майонеза.