Най-вкусните зелеви сарми се правят в тава, а не в тенджера! Тази рецепта не ме е предавала вече 60 години:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-вкусните зелеви сарми се правят в тава, а не в тенджера! Тази рецепта не ме е предавала вече 60 години:
Най-вкусните зелеви сарми се правят в тава, а не в тенджера! Тази рецепта не ме е предавала вече...
3144
Най-вкусните зелеви сарми се правят в тава, а не в тенджера! Тази рецепта не ме е предавала вече 60 години:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Зелевите сарми са класическо ястие, което се сервира при специални поводи и на ежедневната трапеза от векове. 

Това вкусно и обилно ястие се състои от кайма и ориз, увити в зелеви листа и евентуално задушени в доматен сос.

Има много варианти на тази рецепта, но днес ще ви представим нещо специално, на което дори най-придирчивите от вас трудно ще устоят: Печени зелеви сармички в сос - сочно и засищащо ястие, чийто вкус се помни дълго.

зелеви сарми в сос

Печени зелеви сармички в сос

Имаме нужда от:

  • 2 глави зеле
  • 1 кг мляно месо
  • 3 чаши варен ориз
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжичка сух чесън
  • 1 супена лъжица магданоз
  • 2 филийки нарязан лук
  • 30 г доматено пюре
  • 30 г белени домати от консерва
  • сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Зелевите глави се пускат в тенджера с вряща вода и един по един се обелват листата.

Отрежете с остър нож дебелата част в края на листата.

Смесете всички съставки с изключение на доматеното пюре и белените домати.

След това с тази плънка се пълнят зелевите листа и се завиват на рула.

Поставете ги надолу с "шева" на дъното на съда за печене, върху слой доматен сос.

зелеви сарми в тава

Покрийте сармите с пласт белени домати и печете покрити на 190 °C за около 75 минути.

След това намалете температурата на 160°C и печете още 90 минути.

печени зелеви сарми

Съвети:

Можете също така да изпечете сармите в кисело зеле.

Към плънката можете да добавите и ориз, гъби, яйце или наденица.

Можете да подправите соса с различни билки и подправки, например майорана, дафинов лист, черен или червен пипер.

Зелевите сармички се сервират топли със сос по желание.

Желаем ви добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft