![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
1 морков
1 ряпа
1 червено цвекло
1 картоф
1 сладък картоф (батат)
2 портокала (или портокалов сок)
1-2 с.л. зехтин
2 с.л. кленов сироп или мед
сол
скилидки чесън
пресни подправки по избор - розмарин, мащерка, магданоз
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете кореноплодните. Нарежете ги на парченца около 2-3 см. Поставете ги в купа (червеното цвекло сложете в отделен съд). Изстискайте половината от единия портокал и го смесете със зехтина. Вземете 1 с.л. от тази смес и я поръсете върху цвеклото, като го объркате добре. Излейте остатъка върху другите зеленчуци и ги разтръскайте, за да поемат добре от дресинга. Сложете зеленчуците върху плоска тавичка, покрита с хартия за печене (сложете цвеклото в отделна тавичка, за да не оцвети другите зеленчуци). Поръсете двете тавички със сол и подправки.
Запечете за 30 минути, докато омекнат зеленчуците, когато ги набодете с вилица.
Изцедете сока на останалите портокали и го прехвърлете в малък дълбок съд, заедно с кленовия сироп (меда)Загрейте сместа до завиране, след което я оставете да къкри на тих огън, докато сосът се посгъсти, като разбърквате периодично. Смесете цвеклото с останалите зеленчуци и залейте всичко с глазурата.
Поднесете веднага.