Едно ястие не трябва да бъде сложно или да отнема много време за да бъде вкусно. Скаридите са едно от най-популярните ястия в днешно време.
Най-популярни скариди са тигровите, които виреят в топлите води. При приготвянето и сервирането на скаридите, трябва да знаете, че оставени на стайна температура, те бързо влошават вкусовите си качества. Това се дължи на една специфична бактерия и затова те се съхраняват във фризер или върху лед.
Продукти:
1 с.л. зехтин
1 средно голяма глава лук, ситно нарязана
2 скилидки смлян чесън
2 консерви по 400 гр. домати на кубчета
1/4 чаша пресно нарязан магданоз
1 с.л. прясно нарязан копър или 1 ч.л. сух копър
450-600 гр. средни на големина сурови скариди (изчистени, обелени и размразени)
Щипка сол
Щипка черен пипер
80 гр. фета сирене (около 2/3 чаша разтрошено)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 C. Загрейте зехтина в голям огнеупорен тиган на средно висока температура. Добавете лука и го запържете, докато омекне, за около 3-5 минути. Добавете чесъна и го запържете, докато пусне от своя аромат, за около 30 секунди.
Добавете доматите и оставете сместа да заври. След което намалете котлона и оставете да поври за около 5-10 минути, докато соса се сгъсти.
Отстранете соса от котлона. Добавете магданоза, копъра, сиренето и скаридите. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Поставете тигана във фурната и печете, докато скаридите станат готови, за около10-12 минути.
Сервирайте веднага, като можете да гарнирате ястието с пресен италиански хляб, макарони или ориз.