Трудно е да си представим празнична трапеза без гарнитура от картофи, било то ефирно пюре или френско огретен. И дори гениите от кулинарния свят са на това мнение. Например, Джейми Оливър включи картофено пюре в своята коледна книга с рецепти.
Но това не е някакъв вид начукани или печени картофи, а нещо между тях. Главният готвач казва, че тази рецепта е перфектна! Благодарение на нея картофите са хрупкави отвън и крехки отвътре. Тайната се крие в специален маслен дресинг със градински чай (или розмарин, по ваш вкус). И, разбира се, в самата подготовка. Основното тук е да не бързате.
Съставки
картофи 2,5 кг
Чесън 1 скилидка
Масло 4 супени лъжици
Зехтин на вкус
салвия 20 гр
Сол на вкус
Карамфил 3 бр.
черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Измийте добре картофите, но в никакъв случай не отстранявайте кожата. Апетитната и румена кожа ще бъде най-доброто допълнение към ронливата каша.
Сварете картофите в подсолена вода за 15 минути след кипването й. След това оставете леко да изсъхнат и поставете картофите върху тава за печене. Сложете сол, черен пипер, масло (или гъша мазнина) и една супена лъжица зехтин
Разстелете върху тава за печене, така че да има празнина между картофите. В пространството между тях поставете скилидки чесън – счукани, но необелени.
Печете картофите на 180 градуса за около час. Когато са готови се изваждат и се смачкват малко, както е на снимката. След това комбинирайте няколко супени лъжици зехтин с нарязан градински чай, залейте картофите и печете още 20 минути.