![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
4 пилешки гърди
1 с.л. зехтин
1 порция обикновен доматен сос (по рецептата по-долу)
1/4 - 1/2 чаша обезкостени и нарязани черни или зелени маслини
1 чаша нарязана моцарела
1/4 чаша накъсан босилек
За доматения сос:
зехтин
2-3 скилидки чесън, счукани
1 ч.л. сушен риган или нарязан пресен босилек
1 цяла червена люта чушка
800 гр. цели домати (на грозд)
сол и черен пипер
1 ч.л. винен оцет
Приготвяне на соса:
В среден тиган за сос на среден огън сложете малко зехтин и запържете чесъна, ригана (или босилека) и цялата люта чушка. Пробийте на няколко места чушката предварително, за да не се пръсне от топлината. Задушавайте около минута-две, докато пусне аромат, след това добавете доматите от консерва. Подправете с малко сол и пипер, след това намалете огъня и оставете соса да къкри около 30 минути. Махнете лютата чушка.
Натрошете и намачкайте доматите с лъжичка, подправете соса още малко със сол и пипер, и прибавете мъничко винен оцет.
Приготвяне на пилето:
Загрейте фурната на 220 градуса.
В голям тиган нагрейте зехтина на среден огън. Подправете пилешките гърди от двете страни със сол и черен пипер. Когато тиганът се сгорещи, изпържете пилешкото от двете страни за по 2-3 минути, докато покафенее, но не е напълно готово. Изключете котлона и махнете пилето от тигана. Излейте доматения сос и оберете загорялото по дъното на тигана. Поставете пилешкото обратно в тигана и го поръсете с маслините и покрийте с моцарелата. Печете за 20 минути на силна фурна, докато пилето е напълно готово – не е розово отвътре. Махнете от фурната и поръсете с пресен босилек, преди да поднесете.